Rječnik

Apple Inc. (čita se: epl aj en si) je američka računarska kompanija sa sjedištem u Silikonskoj dolini u gradu Cupertino, savezna država Kalifornija. Apple je kompanija koja je započela revoluciju personalnih računara (PC) u kasnim 70-im godinama 20. vijeka, najprije računarima Apple I i Apple II, a kasnije sa Macintosh grupom računara. Kompanija Apple je poznata i po mnogim inovacijama na polju softvera i hardvera, i po MP3 uređajima iPod/iPod Hi-Fi i iTunes musičkoj prodavnici, kao i po revolucionarnom mobilnom telefonu iPhone.

Macintosh (čita se: mekintoš, ili samo mek) je marka koja pokriva nekolike linije personalnih računara dizajniranih, napravljenih i prodavanih od strane Apple Inc. kompanije. Originalni Macintosh je predstavljen 24. januara 1984 godine, i bio je prvi komercijalno uspješan personalni računar koji je sadržao miš i grafički korisnički interfejs (GUI) umjeste komandno-linijskog interfejsa. Apple je zamijenio više desktop modela računara 1998 godine sa nevjerovatnim iMac računarom koji se prodavao extremno dobro. Trenutni Mac računari su najvećim dijelom orjentisani ka radu u kući, edukacionim ustanovama i kreativnim profesionalnim tržištima.

iMac (čita se: aj mek) je personalni računar iz grupe Macintosh računara. Izdvaja se po tome što mu je kućište računara smješteno u monitoru, tzv. All-In-One (sve u jednom). Dostupan je u dvije veličine ekrana; 20' i 24', i koristi Intel Core 2 Duo procesore.

Mac mini (čita se: mek mini) je personalni računar iz grupe Macintosh računara. Izdvaja se po tome što mu je kućište računara veličine (otprilike) 5 naslaganih kutijica od CD-ova i najčešće ga koriste ljudi koji su novi u svijetu računara ili oni koji tek ulaze u svijet Macintosh računara. Isporučuje se bez tastature, miša i monitora i koristi Intel Core 2 Duo procesore.

Mac Pro (čita se: mek pro) je workstation računar iz grupe Macintosh računara. To je profesionalna mašina koju koriste muzički i video producenti, arhitekte, i ostali profesionalci koji zahtjevaju najbolji računar koji je trenutno dostupan zbog izuzetno zahtjevnih profesionalnih aplikacija koje koriste. Koristi do 8 Intel Xeon procesora (2 Quad-core), 32GB RAM memorije i 4TB smještajnog prostora.

MacBook Air (čita se: mek buk er) je personalni računar iz grupe Macintosh računara. To je najtanji laptop trenutno dostupan na svijetu. Debljina sa jedne strane mu je 1,93 cm a sa druge se spušta do nevjerovatnih 4 mm. Posjeduje 13,3' LED ekran, ima QWERTY tastaturu u punoj velčini, koristi posebno za Apple napravljen smanjeni Intel Core 2 Duo procesor, veći trackpad sa multi-touch tehnologijom, standardni ili SSD disk i ima 2 GB RAM memorije.

MacBook (čita se: mek buk) je personalni računar iz grupe Macintosh računara. To je laptop sa polikarbonatnim kućištem. Ima 13,3' ekran, multi-touch trackpad, koristi Intel Core 2 Duo procesor i dostupan je u bijeloj i crnoj boji.

MacBook Pro (čita se: mek buk pro) je personalni računar iz grupe Macintosh računara. To je laptop namijenjen profesionalcima i dolazi u aliminijskom kućištu, sa 15,4' ili 17' ekranom, multi-touch trackpad-om i koristi Intel Core 2 Duo procesor.

Mac OS X (čita se: mek o es ten, ili mek os ten) je najnapredniji operativni sistem za perosnalne računare današnjice kojega je razvila kompanija Apple za svoje računare. Posjeduje jedinstvene mogućnosti samo poznate Macintosh korisnicima. Deseta verzija je nastavak prethodnog Mac OS sistema koji je bio Apple-ov primarni operativni sistem od 1984 godine. Verzije Mac OS X-a su nazvane po velikim mačkama pa tako 10.0 verzija ima kodno ime Cheetah, 10.1 Puma, 10.2 Jaguar, 10.3 Panther, 10.4 Tiger i posljednja 10.5 Leopard. Mac OS X je od svoje verzije 10.5 zvanično Unix sistem.

iPod (čita se: aj pod) je najpopularniji portable multimedija plejer kojega je dizajnirala i prodaje kompanija Apple. Linija ovih plejera se sastoji od više modela koji sadrže tvrdi disk kapaciteta do 160GB (iPod classic), ili multi-touch screen (iPod touch), malecni player koji može da pušta i video sadržaje (iPod nano) i model bez ekrana (iPod shuffle). Stekao je popularnost najviše zbog lakoće korišćenja koja je implementirana sa patentiranim click wheel sistemom navigacije, kao i zbog kvalitetne izrade.

iPhone (čita se: aj fo(u)n) je revolucionarni multimedijalni mobilni telefon sa mogućnošću korišćenja interneta kojeg je dizajnirala i prodaje kompanija Apple. Posjeduje multi-touch ekran sa virtulenom tastaturom i dugmadima. Ima ugrađenu kameru i portabl multimedijalni plejer (iPod) kao i Wi-Fi. Pruža mogućnosti korišćenja e-maila i web pretraživanja. Dolazi sa kapacitetom do 16GB memorije. Proglašen je za proizvod godine po izboru časopisa Time 2007 godine..

Apple TV (čita se: epl ti vi) je digitalni media resiver dizajniran i kojeg prodaje kompanija Apple. To je mrežni uređaj dizajniran da pušta digitalni sadržaj koji dolazi sa iTunes online prodavnice ili drugog kompjutera na televizore visoke rezolucije. Sadrži interni hard disk do 160GB na koji se može sačuvati digitalni sadržaj.

* mijenjano 18.03.2008.


 

 1.  
 2.  
 3.  
 4.  
 5.  
 6.  
 7.  
 8.  
 9.  
 10.  
 11.  
 12.  
 13.  
 14.  
 15.  
 16.  
 17.  
 18.  
 19.  
 20.  
 1.  
 2.  
 3.  
 4.  
 5.  
 6.  
 7.  
 8.  
 9.  
 10.  
 11.  
 12.  
 13.  
 14.  
 15.  
 16.  
 17.  
 18.  
 19.  
 20.  
 1.  
 2.  
 3.  
 4.  
 5.  
 6.  
 7.  
 8.  
 9.  
 10.  
 11.  
 12.  
 13.  
 14.  
 15.  
 16.  
 17.  
 18.  
 19.  
 20.  

Home Rječnik

iMontenegro v1.5

Web design and developing: Miodrag Nikač

Istorija verzija