Apple Tablet - navigacija očima?

Apple tablet navigacija ocima

Kako se bliži 27. januar, kada će Apple održati konferenciju za štampu i predstaviti sad već svi možemo sa sigurnošću reći Tablet uređaj, tako se i šire razno razne glasine o tome šta bi taj uređaj trebalo da sadrži i za šta bi trebalo da se koristi.

Govori se o tome da će to biti multi-touch uređaj dijagonale ekrana oko 10 inča, koji će biti najbolji eBook čitač, najbolji netbook računar, uređaj za igranje do sada proizveden. Da stavimo to po strani, ja ću se fokusirati na jednu stvar koja bi po mom mišljenju trebala da ponovo izmijeni način kontrolisanja uredjajima. Radi se naravno o metodi kontrole sadržaja očima ili tzv. Eye trackingu.

Apple je uvijek bio u fazonu da ponovo izumi stvari, što je zadnji put uradio sa telefonskim uređajem, najvećim dijelom zbog ugradnje multi-touch ekrana. Na tržištu već postoje Tablet uređaji koji se prodaju u jako malom broj i moram istaći da stvarno ne znam što bi nekom trebali, jer ne pružaju ništa novo od kad je prvi put i napravljen jedan Tablet.

Ono što bi stvarno razbilo konkurenciju i zaista natjeralo obične korisnike da kupe Tablet je svakako Eye tracking tehnologija o kojoj se priča proteklih godina. Da to ne bi ostalo samo u svijetu mašte potvrđuju činjenice da je Apple u Decembru 2007 godine podnio zahtjev za patentiranje tehnologije kako je oni zovu upravljanje pogledom ili jednostavnije informacija o tome đe vaše oči gledaju koja omogućava navigaciju po ekranu.

Da bi činjenice bile još jače, Apple je u proteklih nekoliko godina kupovao komponente ove tehnologije od jedne od najpoznatijih firmi iz ove oblasti, firme Tobii iz Švedske. Tobii je 8 firma na listi najbrže rastućih u Evropi a mnogi kažu da bi trebalo Apple da ih kupi, mada nešto nisam siguran u ovo zadnje.

Ono što se moglo vidjeti iz Tobii-ja jeste da se ova tehnologija odlično pokazala u skrolovanju prozora kao i kod marketinških agencija koje prate polja interesovanja korisnika zbog pravljenja tzv. heat mapa.

Eye tracking je tehnologija sa kojom bi Apple napravio pravu pometnju na tržištu i svakako doprinio imidžu inovativne kompanije, a nama samo preostaje da sačekamo srijedu, 27. januar i saslušamo Steve-ovu prezentaciju. Do tada pogledajte prezentaciju ove tehnologije na youtube-u koja sa nalazi u nastavku ovoga texta.

Pročitajte ostatak članka... Komentari (0) Napisao Miodrag Nikač 22 January, 2010 (14:56)

Apple mouse - Od revolucije do magije

Apple mouse istorija 6 modela

Kada je Apple predstavio svoj prvi kompjuter sa grafičkiim korisničkim interfejsom, Lisa-u, predstavio je i novi revolucionarni dio hardware-a - Miš.

Predstavljen je prvi miš koji je imao jedno dugme i prepoznatljivi Apple logo Ako se pitate zašto samo jedno odgovor je - zbog cijene. Kada je Steve Jobs prvi put posjetio Xerox PARC centar gdje je prvi put vidio GUI koji je bio instaliran na mašini Xerox Alto, otkrio je i miš koji je imao 3 dugmeta. S obzirom da je taj miš koštao 400 dollara da se napravi, što je bilo neprihvatljivo za cijenu personalnog računara, konstruisan je novi miš sa jednim dugmetom čija je proizvodna cijena bila 25 dollara, a funkcionalnost originalnog miša sa 3 dugmeta se dobila podešavanjem OS-a tako da koristi tastere tastature u kombinaciji sa klikom miša.

Pročitajte ostatak članka... Komentari (0) Napisao Miodrag Nikač 12 November, 2009 (15:20)

iPhone 3G rastavljen

Totalno rastavljen iPhone 3G

Nije puno potrajalo da momci iz Californije koji su došli čak do Novog Zelanda (đe je iPhone 3G prvo počeo sa prodajom), a da ne rastave novokupljeni iPhone 3G. Tačnije momci iz iFixit-a su čekajući čitavu noć na vrlo hladnom vremenu bili jedni od prvih ljudi na "svijetu" kojima je u ruke zasijao novi iPhone 3G.

Koštao ih je oko 570€ (979$ NZ) naravno otključan ali samo za Vodafone mrežu. Ubrzo nakon dolaska kući nisu mnogo ćekali i odma ga rastavili. Pogledate slike i komentare u ostatku članka...

Pročitajte ostatak članka... Komentari (0) Napisao Marko Palić 11 July, 2008 (17:56)

Brže memorije za 10-ak godina

Racetrack memorija

Mobilni telefoni, MP3 plejeri i ostali uređaji bi uskoro mogli da podrže i hiljade puta više informacija nego što to danas mogu.

Naučnici u IBM-u kažu da su napravili novi tip digatalnog smještajnog kapaciteta koji bi omogućio uređajima kao što je MP3 plejer čuvanje oko 500 hiljada pjesama, ili 3500 filmova, koji će koštati puno manje da se proizvede.

Oni kažu i da će uređajima koji će koristiti ovu novu tehnologiju trebati manje napajanja i kojima će baterija trajati nedjeljama, a životni vijek će im biti desetinama godina produžen. Racetrack, kako zovu ovu memoriju radi puno brže u odnosu na današnje hard diskove.

Najveći kapacitet današnjeg iPoda je 160 GB i on može da podrži 40000 pjesama. Zamislite samo kako bi izgledao sa 2TB memorije.

U IBM-u kažu da je ova tehnologija još uvijek u fazi ispitivanja i da se prvi uređaji koji će koristiti ovu memoriju očekuju za nekih 10 godina.

Komentari (0) Napisao Miodrag Nikač 12 April, 2008 (23:36)

Novi Quad-Core procesor

Intel Quad-Core

Intel je napravio novi quad-core procesor koji radi brže od starog ne koristeći dodatnu struju. Novi quad-core Intel Xeon L5420 i L5410 procesori rade do 25% brže od predhodnog Xeon procesora. Oba prcesora rade sa 12.5W po jezgru.

Prednost u novom Intel-ovom chipset-u je unikatna 45nm tehnologija i mogućnost povećavanja performansi i smanjivanja potrošnje energije. Novi procesori će raditi na 2.33GHz i 2.5GHz sa 12MB cache-a.

Intel je poboljšao svoje quad-core procesore zobog konkurencije AMD-a koja je nedavno izbacila svoj quad-core procesor Barcelona. Intel takođe planira da do kraja godine izbaci six-core procesore.

Komentari (0) Napisao Marko Palić 26 March, 2008 (15:26)


 

 1.  
 2.  
 3.  
 4.  
 5.  
 6.  
 7.  
 8.  
 9.  
 10.  
 11.  
 12.  
 13.  
 14.  
 15.  
 16.  
 17.  
 18.  
 19.  
 20.  
 1.  
 2.  
 3.  
 4.  
 5.  
 6.  
 7.  
 8.  
 9.  
 10.  
 11.  
 12.  
 13.  
 14.  
 15.  
 16.  
 17.  
 18.  
 19.  
 20.  
 1.  
 2.  
 3.  
 4.  
 5.  
 6.  
 7.  
 8.  
 9.  
 10.  
 11.  
 12.  
 13.  
 14.  
 15.  
 16.  
 17.  
 18.  
 19.  
 20.  

Home Tehologija

iMontenegro v1.5

Web design and developing: Miodrag Nikač

Istorija verzija